Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του μήνα Μαΐου, για ποια μπάντα-καλλιτέχνη θα θέλατε να δείτε ένα αφιέρωμα στην Αναμπουμπούλα, ανέδειξε πρώτο στις προτιμήσεις των αναγνωστών του blog, τον Γιώργο Τσίγκο και τους Μαύρους Κύκλους με 61%, έναντι των δεύτερων Λευκή Συμφωνία 36% και τρίτων Γενιά του Χάους 33%. Η ψηφοφορία ήταν πολλαπλής επιλογής για κάθε αναγνώστη όπου θα μπορούσε να ψηφίσει άνω του ενός από το σύνολο 18 συγκροτημάτων.

Ο Γιώργος Τσίγκος έκανε πρώτα την εμφάνισή του στο καλλιτεχνικό στερέωμα με την έκδοση του πρώτου του βιβλίου το 1979 με τίτλο "Ο ίσκιος του ήλιου". Για να αναφερθώ αρχικά στο συγγραφικό του έργο, έχει εκδώσει συνολικά 5 βιβλία:

"Ο ίσκιος του ήλιου" - 1979

"Φώναζαν τα όνειρα" - 1980

"Οδηγίες πίσω" - 1984

"Έλα ρε κόφτη πλάκα" - 1986

"Η Μεγάλη Τέλεια Αγάπη" - 2001

Δυστυχώς δεν διαθέτω κάποιο σε ηλεκτρονική μορφή για να σας το χαρίσω. Ίσως στο μέλλων…..

Τη δεκαετία του ’80, συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα, εκ των οποίων και οι ‘Ρέκβιεμ’, όπου και συμμετείχαν και κάποια μέλη των γνωστών μετέπειτα ‘Έρεβος’.

Οι Μαύροι Κύκλοι δημιουργήθηκαν το 1990 και σύντομα κυκλοφόρησαν ένα mini LP, «Τετραγωνισμένα Φύλλα», με 3 κομμάτια από την Wipe Out records. Οι κριτικές που δέχτηκαν από τον μουσικό τύπο της εποχής, ήταν πολύ καλές και ενθαρρυντικές κυρίως, για να συνεχίσουν αυτό το έργο που μόλις είχαν ξεκινήσεις. Το κομμάτι που έκλεψε την παράσταση, ήταν το ομώνυμο ‘Τετραγωνισμένα φύλλα’, ένα 9λεπτο κομμάτι, που εξελίσσεται πάνω σε βιώματα, με έναν πλουραλισμό θεμάτων, όπου το ένα ακολουθεί το άλλο, χωρίς να κουράζουν, και με την φοβερή ερμηνεία του Γιώργου Τσίγκου να σε κάνει να ανατριχιάζεις.

boomp3.com


Τετραγωνισμένα Φύλλα Download

Στίχοι

Τα καλά σχόλια και η απήχηση που είχε το ‘Τετραγωνισμένα Φύλλα’, τους οδήγησε σύντομα πάλι στο studio για την ηχογράφηση του δεύτερου, αυτή τη φορά μεγάλου δίσκου του. Το 1992, πάλι από την Wipe Out κυκλοφορούν «Οι Χαμένοι Ποιητές Μας», με συνολικά 9 κομμάτια. Η μπάντα έχει πλέον δεθεί καλά, ο Γιώργος Τσίγκος βάλει με τους στίχους του κατά των κοινωνικών προβλημάτων, και του συστήματος που τα υποθάλπει. Κορυφαία στιγμή του δίσκου, προσωπικά, είναι το ‘Ρέκβιεμ’.

Οι Χαμένοι Ποιητές μας Download

Στίχοι

Το 1994, κυκλοφορεί από την Wipe Out, η καλύτερη ίσως συλλογή που έχει βγει ποτέ, της ελληνικής rock σκηνής, «Μαγικό Βοτάνι». Σε αυτήν συμμετέχει ο Γιώργος Τσίγκος και οι Μαύροι Κύκλοι, με το τραγούδι τους ‘Παλιάτσος’, το οποίο δεν περιέχετε σε κανέναν δίσκο τους μέχρι τότε αλλά και μετέπειτα.

Ο Παλιάτσος Download

Ένα χρόνο περίπου μετά, έρχεται ο 3ος δίσκος του συγκροτήματος, και αυτός από την Wipe Out, "Η Πόλη των Αθανάτων". Η ελληνική rock σκηνή, βρίσκετε στο απόγειό της, και ο Γιώργος Τσίγκος και οι Μαύροι Κύκλοι την ακολουθούν κατά πόδας. Ίσως η σημαντικότερη κυκλοφορία τους μέχρι σήμερα. Μία στιχουργική και μουσική πανδαισία, που σε κρατάει καθηλωμένο μέχρι το τέλος της ακρόασής της. Ένας δίσκος, που εδραίωσε την μπάντα, ως μία εκ των κορυφαίων της δεκαετίας του ’90.

Η Πόλη των Αθανάτων Download

Στίχοι


Η μπάντα βρίσκετε στο αποκορύφωμά της, η αναγνώριση από τον κόσμο πλέον είναι κάτι υπαρκτό, και τότε έρχεται η πρόταση από την ΕΜΙ, ως αποζημίωση όλης αυτής της προσπάθειας. Από την νέα τους πλέον εταιρία κυκλοφορούν τον 4ο δίσκο τους «Πάνινες Κούκλες», με 13 νέα κομμάτια και 14ο το γνωστό από τον πρώτο τους δίσκο Τετραγωνισμένα Φύλλα». Κάνουν πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Μεγάλη εμπορική επιτυχία κάνει ο ‘Καβαλάρης του ουρανού’, που παίζετε πολύ από τα ραδιόφωνα. Επίσης γίνονται και κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του Γιώργου Τσίγκου.

Πάνινες Κούκλες Download

Στίχοι


Μετά από 3 χρόνια, και καθώς η φάση με την ΕΜΙ είχε αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση, κυκλοφορεί η τελευταία μέχρι σήμερα δουλειά του συγκροτήματος "Tango Βατράχων" (2000). Ένας πληθωρικός δίσκος, με άλλοτε μελωδικό ήχο και άλλοτε σκληρά ξεσπάσματα, μέχρι και το φινάλε του με ένα blues από τα εφηβικά χρόνια του Γιώργου Τσίγκου. Με πειραματική διάθεση σε κάποια άλλα, σε πιο ηλεκτρονικούς ήχους. Από πληροφορίες μου, ο δίσκος βγήκες κάπως βιαστικά, καθώς το γυαλί με την εταιρία είχε σπάσει πλέον, και το διαζύγιο ακολούθησε μετά την κυκλοφορία αυτού του 5ου τους δίσκου. Σε αυτόν το δίσκο, τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας αποχώρησαν, και τα καινούργια ήταν μέλη και των ‘Εκτός Μάχης’, κλασικής ανεξάρτητης μπάντας της δεκαετίας του ’90.

Tango Βατράχων Download

Στίχοι

Από το 2000 και μετά, η ελληνική rock σκηνή, περνάει μία καμπή. Ο Γιώργος Τσίγκος και οι Μαύροι Κύκλοι, παρόλα αυτά, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, κάνοντας σποραδικές συναυλίες, ιδικά τα τελευταία 5 χρόνια, και ετοιμάζουν την εξόρμησή τους πάλι. Νέο υλικό υπάρχει, και αναμένετε η κυκλοφορία του, ελπίζω σύντομα γιατί το έχουμε ανάγκη. Από ότι διάβασα σε ένα μουσικό blog, πολύ πιθανό η νέα τους δουλειά να λέγετε «Εθνοπορνοστάρ». Περιμένουμε με αγωνία…………


YouTube


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΓΚΟΥ



url: Γιώργος Τσίγκος και οι Μαύροι Κύκλοι

myspace url


E-mail επικοινωνίας με τον Γιώργο Τσίγκο: tsigos@artemis-studios.net

3 σχόλια:

Satan_My_Lord είπε...

ta τετραγωνισμένα φύλλα είναι πραγματικά τραγούδι-ορόσημο...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!

Πολύ καλή προσπάθεια.

Τσεκάρετε όμως κατεστραμμένα κομματια όπως το 2ο απο το δίσκο "Πάνινες Κούκλες".
Το μόνο που ακούγεται είναι ένα ΠΑΡΑΣΙΤΟ

panagiotis είπε...

για να μην ξεχνιόμαστε, ο Γιώργος έβγαλε πριν λίγο καιρό νέο δισκάκι που τσακίζει...